Skip to main content
Partneralimentatie

Als er sprake is van een scheiding waarbij één van de partners niet genoeg inkomsten heeft om van te leven, is het aan de ander de plicht om hierin (mede) te voorzien. Dit noemen we de partneralimentatie.

De hoogte van de partneralimentatie kan in overleg tussen beide partners worden vastgesteld. Onze scheidingsadviseur kan je hierin de helpende hand bieden. Wanneer jij en je partner het niet eens worden over de alimentatie kan dit met de tussenkomst van een rechter worden vastgesteld.

De duur van de partneralimentatie is vastgesteld in wettelijke termijnen voor huwelijken die op of na 1 juli 1994 worden ontbonden:

  • maximaal 12 jaar voor een huwelijk met kinderen

  • maximaal 12 jaar voor een huwelijk zonder kinderen als het huwelijk langer duurde dan 5 jaar

  • net zolang als het huwelijk duurde bij een huwelijk korter dan 5 jaar zonder kinderen.

Na de wettelijke termijn stopt de betalingsverplichting automatisch. De termijnen gelden ook als een geregistreerd partnerschap wordt ontbonden.

Voor scheidingen van voor 1 juli 1994 gelden geen wettelijke termijnen. De betalingsverplichting stopt na de door de partners afgesproken termijn of na de door de rechter vastgestelde periode.

Indien de ex-partner die alimentatie ontvangt, met een ander trouwt, gaat samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan stopt de partneralimentatie van rechtswege.


Begeleiding en/of ondersteuning bij uw echtscheiding?
Neem nu contact op.